Utjecaj i prednosti digitalne transformacije u Klimaopremi

24.2.2024

 


2D prikaz oduvijek je bio i uvijek će biti inferioran u odnosu na 3D s obzirom da lako možete izdvojiti 2D prikaze iz 3D modela. 3D model nije samo oblik koji se koristi da prikažete svoj rad (elemente, proizvode, sobe, zgrade, cjevovode, itd.) jer možete dodati podatke svojim modelima. Podaci, kao što je materijal -uključujući masu, boju, gustoću, mehanička svojstva - vaš model čine pametnim i vrlo učinkovitim u koordinaciji između projektantskih, proizvodnih i građevinskih timova.

Klimaoprema, kao i mnoge druge tvrtke, koristila je i još uvijek koristi AutoCAD za razne poslove. No, radeći na složenijem projektu (uključujući idejni projekt, izvedbeni projekt, proizvodnju i montiranje, s HVAC instalacijama, BMS-om, validacijom, laminarnim strujanjem i namještajem za čiste sobe) uvidjeli smo da je rad u AutoCAD-u postao nezgrapan s obzirom na dane rokove. Logičan korak bio je okrenuti se 3D modeliranju, stoga je dizajnerski tim počeo koristiti Revit. U početku su inženjeri strojarskog dizajna koristili Revit za svoje proizvode (HVAC, kanali, potporni sustavi, distributeri zraka), zatim su uslijedila rješenja za čiste sobe s panelnim sustavima, a potom i odjel za arhitekturu i EI&C. Do danas smo u Revitu projektirali preko 100.000 m2 čistog prostora, što je uvelike ubrzalo komunikaciju između odjela, time i dostavljanje dokumentacije, te najvažnije - smanjilo je vjerojatnost pogrešaka i nedoumica na gradilištu.

Korištenje Revita vrlo je jednostavno. Možete dizajnirati Revit families (Revit obitelji) po svom ukusu i upotrijebiti ih za izradu složenih 3D modela. Family (obitelj) jedan je proizvod/oblik, 3D ili 2D, koji se koristi u okruženju projekta Revit. Također možete uvesti druge vrste datoteka kao što su .nwd za koordinaciju ili STEP datoteke za korištenje u svojim modelima. Također, možete koristiti Microsoft Excel za uvoz različitih podataka ili za izradu parametarskih tipova obitelji koji koriste iste podatke.

U slučaju Klimaopreme, naš tim za projektiranje koristi ga za projektiranje visokoučinkovitih čistih soba što uključuje arhitekturu, sustave panela čistih soba, HVAC i EI&C. Postoje brojne families koje koristimo i neke od njih prilično su složene, ali Revit omogućava lako korištenje. One mogu biti jednostavne poput 2D kvadratnog oblika ili vrlo složeni 3D model. Važno je znati u koju kategoriju ih smjestiti kako biste mogli koristiti rasporede za izdvajanje podataka koji su vam potrebni jer nemaju sve kategorije iste mogućnosti izdvajanja podataka.

Različite discipline (arhitektura, HVAC, EI&C, clean utilities...) obično ne rade u istoj Revit projektnoj datoteci istovremeno. Umjesto toga, svaka ima svoj projekt koji je povezan s drugima. Svaki tim tada sinkronizira svoje promjene koje su vidljive drugima koji su povezani kada se sinkroniziraju. To je sjajno s obzirom na to da tvrtke koje se bave projektiranjem, proizvodnjom i građevinarstvom obično imaju više od jednog područja u svom djelokrugu rada. Svi se mogu međusobno koordinirati pritiskom na gumb.

Revit ima nekoliko opcija za izvoz 3D modela. Redovito izvozimo datoteke u .nwc vrstu datoteke koja se koristi u okruženju Navisworks. Većina tvrtki s kojima je Klimaoprema radila, koristi Navisworks za 3D koordinaciju građenja gdje se spaja više disciplina na složenim projektima. To je alat s mnogo opcija, a clash detective (detektiv sukoba) jest ono što ga čini izvrsnim za korištenje. Clash detective u osnovi je naredba koja će skenirati Navisworks modele i otkriti sukobe između svakog elementa/discipline. Tada možete vidjeti popis sukoba i odlučiti je li to stvarno sukob ili nije (na primjer, cijev koja prolazi kroz HVAC sustav jest sukob, ali izolacija cijevi nije sukob između izolacije i cijevi iako se dodiruju). Ako mislite da je sukob zapravo problem, možete ga dodijeliti članu tima kako bi taj član znao da je odgovoran za njegovo rješavanje. To čini rješavanje problema u fazi prije izgradnje daleko učinkovitijim i jasno je vidljivo koliko ih je potrebno riješiti da biste dobili model/projekt bez sukoba.

Budući da koristimo Revit, naš tehnički odjel počeo je koristiti Inventor kao alat za 3D modeliranje i 2D dokumentaciju. Na taj način možemo iskoristiti prednosti paketa proizvoda softvera Autodesk. Sada možemo raditi iznimno složene projekte s daleko većom učinkovitošću nego što bi to bilo moguće koristeći samo AutoCAD 2D okruženje ili alate drugog izdavača.

Isto tako, u nekim posebnim slučajevima, projektanti su također proveli simulacije protoka zraka kompletnih HVAC instalacija kao i uređaja za laminarno strujanje u Autodesk CFD softveru.

Autodesk pruža i novi alat Autodesk Construction Cloud (ACC) koji može ići još dalje u koordinaciji, planiranju i upravljanju dokumentima za vaše projekte. Nedavno smo ga počeli koristiti i već smo uvidjeli poboljšanje u odnosu na dosadašnji tijek rada. Sinkronizacija je lakša i onemogućuje da nešto pođe po zlu. To je nekada bio problem, pogotovo kada je više ljudi radilo na/u istom modelu i sinkroniziralo se u isto vrijeme. Kao i svaki alat, treba vremena da se postavi na način koji odgovara vašem tijeku rada i potrebama, ali ovaj alat zasigurno čini razliku.

Otkako je Klimaoprema počela koristiti Revit i Navisworks, projektiranje i proizvodnja naglo su skratili vrijeme dovršetka dizajna i izrade elemenata koje koristimo na gradilištu. Građevinski tim na licu mjesta može se lako koordinirati s projektantskim timom i vidjeti što, gdje i kada nešto treba graditi.

Nakon što je faza projektiranja završena, projekt je obrađen u Autodesk 3Ds Maxu. To je projektantima omogućilo stvaranje vizualizacije usmjerene na kupca i pružanje potpune animacije tehničke zone u Autodesk Revitu, omogućujući da više timova i korisnika radi istovremeno u jednom digitalnom modelu.

S obzirom na pandemiju s kojom se svijet suočava, farmaceutske tvrtke donijele su nam još više poslova. Sada imamo dokument s workflowom koji treba slijediti, edukaciju za alate koje koristimo, definirane predloške i još mnogo toga zahvaljujući Autodesku. U budućnosti možemo još više prilagoditi ACC i educirati naš tim projektanata da poboljša i maksimalno iskoristi alate kojima se služimo. To je jedini način na koji možemo ići naprijed s projektiranjem, koordinacijom i uspješno graditi.