Pogon za proizvodnju cjepiva kao odgovor na pandemiju COVID-19

2.11.2020


​Moderna, tvrtka iz SAD-a koja je otišla najdalje s otkrivanjem i testiranjem cjepiva mRNA-1273, kao odgovor na COVID-19, odlučila je udružiti snage sa švicarskom tvrtkom LONZA kako bi se pripremila za proizvodnju cjepiva u velikim količinama. Moderna je uspješno završila prvu fazu kliničkih ispitivanja te je pri kraju druge faze koja se provodi na šesto pacijenata starijih od osamnaest godina. Tijekom srpnja započela je treća i posljednja faza testiranja koje se provodi na 30.000 pacijenata.
Ako se i ta faza kliničkih ispitivanja pokaže uspješnom, a na temelju rezultata prve dvije faze govore da je vjerojatnost uspješnosti treće faze jako visok, Moderna će dobiti dozvolu za komercijalnu proizvodnju cjepiva mRNA-1273.
Cjepivo će se proizvoditi na dvije lokacije LONZA-e. Jedna je u SAD-u, u gradu Portsmouthu, a druga u Švicarskoj, u gradu Vispu. Klimaoprema je odabrana kao glavni projektant i izvođač za proizvodni pogon u Švicarskoj. U ovom poslu, kao proizvođače u projektiranju, prati nas renomirana tvrtka za razvoj proizvodnog procesa, CRB iz SAD-a. Klimaoprema će biti odgovorna od faze idejnog projekta do završetka validacije i primopredaje korisniku. 
Novi proizvodni pogon u Švicarskoj nalazi se u Lonzinom kompleksu Ibex u Vispu. Ibex se sastoji od vrhunskog pogona i izuzetno fleksibilnog poslovnog modela što rezultira brzom realizacijom projekata i pokretanjem proizvodnje, a istovremeno zadržava visoku fleksibilnost za potrebe kupaca. Dostupnost tehnološke agnostičke jezgre i ljuske sa središnjim zalihama, logistikom i centralnom infrastrukturom uparenim s iskusnim inženjerskim i operativnim timom omogućuje brzu primjenu složenih GMP proizvodnih modula. Proizvodni prostor, koji uključuje okvirno 2.500 m2, klasa CNC do C, potrebno je dizajnirati i izvesti u rekordnih 6 mjeseci; od ideje do prve proizvodnje.
Ova brzina omogućit će da prva cjepiva za tržište budu dostupna već početkom 2021. godine, što je u ovim trenutcima nesigurne budućnosti i problematike na svjetskoj razini presudno.
Vjerujem da je svima jasno koliko je ovaj projekt važan za LONZA-u te, prepuštanjem cjelokupnog vođenja projekta, koliko povjerenje LONZA ima u Klimaopremu. 
Uspješni završetak ovog projekta, koji će zahtijevati ogromne napore, može pozicionirati Klimaopremu u sam vrh inženjering kuća u Europi i biti početak jedne jako lijepe i dugogodišnje priče.

Marin Martinaga
Head of Cleanroom